Kategoria 5 - Polipropilen ose PP

Polipropileni është një termoplastikë e ngurtë, gjysmë kristalore dhe njihet për qëndrueshmëri.

Ka aftësi të mëdha për absorbim të ngjyrave, meqenëse gjendja bazë e prodhimit të saj është transparente. Dendësia e lehtë i jep përparësi të përdorimit në situata ku pesha e produktit është konsideratë kryesore. Polipropileni, ose polipropeni, zakonisht shkurtohet në PP. Është plastika e dytë më e përdorur gjerësisht pas polietilenit (PET).

Për çfarë përdoret plastika PP?

Vetitë e polipropilenit (PP) janë të përshtatshme për një gamë të gjerë industrish. Rezistenca e shkëlqyer kimike dhe pika shumë e lartë e shkrirjes do të thotë se mund të përballojë metodat e sterilizimit me avull për dekontaminimin efektiv të mikrobeve, kërpudhave dhe parazitëve. Kjo e bën atë një zgjedhje ideale për aplikimet mjekësore, pajisjet mjekësore, industrinë e kontejnerëve ushqimorë dhe ato të cilat kanë nevojë për rezistencë ndaj nxehtësisë.
PP përdoret në industrinë e veturave për pultin e makinave, parakolpët, veshjet dhe veshjet e jashtme dhe elementet e brendshëm për shkak të peshës së lehtë dhe fleksibilitetit.
Si ambalazhues gëzon një spektër të madh përdorimesh. Me vetitë e saja fleksibile tashmë ka zëvendësuar cellofanin, metalet dhe letrën për shkak të çmimit më të ulët dhe vetive eprore. Në treg do ta gjejmë si film dhe ambalazh i duhanit, veshjeve, ushqimeve dhe ëmbëlsirave.
Një element tjetër i vetive të materialit është aftësia për mos përthithje të lëngjeve. Prandaj, ka filluar të përdoret në tekstile të përdorura në krijimin e veshjeve sportive. 
PP gjithashtu përdoret për në kapakë, paleta, arka, shishe dhe kavanoza për paketimin produkteve të pastrimit. Përdoret gjithashtu për enë me mure të holla si ambalazhimi i kosit dhe gotat dhe paketimi njëpërdorimsh i ushqimeve dhe pijeve të nxehta.

Si prodhohet PP?

Ashtu si shumica e llojeve të plastikës, polipropileni është bërë nga substanca që rrjedhin nga karburantet hidrokarbure si vaji i naftës. Së pari, monomeri i propilenit nxirret nga nafta e papërpunuar në formë gazi, dhe ky monomer më pas i nënshtrohet një procesi të quajtur polimerizim.
Për të krijuar kualitete të ndryshme të përdorimit rrëshira e polipropilenit duhet të përzihet me shumëllojshmëri të plastifikuesve, stabilizuesve dhe mbushësve. Sipas nevojës pasi i shtohen këta aditivë, kjo plastikë përfundimisht merr formën e tullave apo peletit. Në këtë gjendje polipropileni shitet në industri të ndryshme për të marrë formën përfundimtare të destinimit funksional (psh. Fibra për ekstil, kallupe produktesh etj).

Historia e PP

Në vitin 1954 italiani G. Natta, duke e vazhduar punën e shkencëtarit gjerman K. Ziegler, arriti të përftojë polipropilenin me një strukturë shumë të rregullt. Komercializimi i polipropilenit në Evropë dhe Amerikën e Veriut filloi me shpejtësi në vitin 1957, në aplikimet për vegla shtëpiake.
Zbulimi i këtij polimeri hapi rrugën për krijimin e polimereve të tjerë.
Polipropileni me një strukturë gjysmë kristalore, ka veti mekanike më të mira krahasuar me polietilenin, dendësia e materialit në atë kohë është më e ulëta nga të gjitha plastikat, dhe çmimi i saj ishte shumë i lirë, por ngaqë ishte material i ndjeshëm ndaj të ftohtit dhe dritës ultravjollcë, e bënë të plaket shpejt. Për këtë arsye, përdorimi u reduktua vetëm në disa fusha. Por zbulimi i stabilizuesve të rinj ndaj dritës dhe rezistenca më e madhe ndaj të ftohtit e arritur me polimerizimin propilen+etilen e rikthyen PP si një ndër materialet plastike më të përdorura të kohës sonë.